Εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Συλλογή Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου»

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) τα εγκαίνια της  μόνιμης έκθεσης  της συλλογής οψιδιανού του Μηλιού λαογράφου και συλλέκτη Ζαφείρη Βάου (1905-2003) με ξεναγήσεις των επισκεπτών στις προθήκες της έκθεσης. Της εκδήλωσης προηγήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης και, από το ΜΜΜ, η Νικόλ Κυριακοπούλου, μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του ΜΜΜ και ο Αντώνης Ζ. Βάος, Εικαστικός – Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.  Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της τοπικής κοινωνίας αλλά και δημοσιογράφοι των τοπικών και των αθηναϊκών εφημερίδων που κάλυψαν το γεγονός. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομαδικές ξεναγήσεις των καλεσμένων από την επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης κα Αντίκλεια Αγραφιώτη, Αν. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα αντικείμενα της συλλογής συλλέχτηκαν σταδιακά από το συλλέκτη Ζαφείρη Βάο, από διάφορες θέσεις της Μήλου, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο του 1959. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα οψιδιανού, αυτής της χαρακτηριστικά μηλιακής ηφαιστειακής πέτρας, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην αρχαιολογία της πρώιμης εργαλειοτεχνίας του Αιγαίου. Περιλαμβάνει επίσης  πολλά αντιπροσωπευτικά τέχνεργα της κατεργασίας του οψιδιανού στα λατομεία της Μήλου (Νύχια, Δεμενεγάκι), που αποτέλεσαν τον κύριο τροφοδότη οψιδιανού των προϊστορικών οικισμών του Αιγαίου για επτά περίπου χιλιετίες, και των λιθοτεχνιών των προϊστορικών οικισμών. Μετά το θάνατο του συλλέκτη, η συλλογή αγοράστηκε από την οικογένεια Κυριακοπούλου το 2009 με έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και, στη συνέχεια, δωρήθηκε στο ΜΜΜ επιστρέφοντας, έτσι, στον τόπο προέλευσής της, σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του συλλέκτη.

Την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της έκθεσης είχε η Αντίκλεια Αγραφιώτη, με ομάδα συνεργατών, ενώ τον μουσειογραφικό-αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε η αρχιτέκτων Δέσποινα Τσάφου. Χορηγός της έκθεσης και των εκδηλώσεων των εγκαινίων ήταν η S&B.

Μοιραστείτε το