Ο άνθρωπος

Οι μεταλλωρύχοι της Μήλου θυμούνται. ΄Ανδρες και γυναίκες που δούλευαν στα ορυχεία της Μήλου, ανιχνεύουν τα σημάδια της ζωής τους στις εγκαταλειμμένες στοές και αφηγούνται γεγονότα που έζησαν εκείνα τα χρόνια.
Η μεταλλευτική ιστορία του νησιού είναι άρρηκτα δεμένη με τις μικρές, προσωπικές ιστορίες των εργαζομένων στα ορυχεία. Μέσα από δύσκολες συνθήκες (ιδιαίτερα τις παλαιότερες εποχές) οι μεταλλωρύχοι προσέφεραν τα ορυκτά της Μήλου στο εμπόριο και τη βιομηχανία.

Στα ορυχεία της Μήλου εκείνα τα χρόνια – Τhose days at the mines of Milos from Milos Mining Museum on Vimeo.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Εφη ΞηρούΟ εργαζόμενος σήμερα

Η κοπιαστική χειρωνακτική εργασία στα ορυχεία της Μήλου είναι παρελθόν. Τον κασμά αντικατέστησαν οι μπουλντόζες, το φτυάρι οι φορτωτές και τα μουλάρια τα φορτηγά αυτοκίνητα. Σήμερα οι άνθρωποι δε γεμίζουν με φτυάρι μικρά σακκιά για να τα μεταφέρουν σε βάρκες και από εκεί στα φορτηγά πλοία, αλλά μεταφορικές ταινίες, οι οποίες με δυναμικότητα 700 τόννων την ώρα, φορτώνουν φορτηγά πλοία χωρητικότητας 25-30.000 τόννων.

Οι εκπομπές σκόνης από τις καμινάδες και τα φίλτρα είναι ελάχιστες – 10 φορές κάτω από τα προβλεπόμενα όρια της νομοθεσίας – ενώ η διαβροχή των δρόμων εξασφαλίζει χαμηλή συγκέντρωση σκόνης στον εργασιακό χώρο.

Η πρόληψη επικίνδυνων συνθηκών και καταστάσεων αποτελεί διαρκή φροντίδα.

Οι μετρήσεις θορύβου και τα τεχνικά μέτρα καταστολής, τα μέσα προστασίας (κράνος, άρβυλα ασφαλείας, φόρμες εργασίας, γυαλιά, μάσκες προσώπου, ωτασπίδες, γάντια), όπου χρειάζονται, καθώς και η συνεχής ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων έχουν στόχο την προστασία της υγείας τους και τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της εργασίας. Ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, η αυτοματοποίηση των διεργασιών, η προληπτική συντήρηση και η εκπαίδευση των εργαζομένων σε ασφαλείς μεθόδους εργασίας έχουν συμβάλει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ατυχημάτων.

Η μεταλλευτική ιστορία της Μήλου – The mining history of Milos from Milos Mining Museum on Vimeo.

Μοιραστείτε το