Εκπαιδευτικά προγράμματα

Οι νεαροί επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στους χώρους του μουσείου, καθώς και σε περιοδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται με χορηγία της Ιmerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού φυλλαδίου «Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της Μήλου» που σας ξεναγεί στα εκθέματα του ΜΜΜ. Ερωτήσεις όπως “είναι οι εταιρείες εξόρυξης περιβαλλοντικά υπεύθυνες;» μπορούν να απαντηθούν από τον Stony, έναν προϊστορικό ήρωα που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της ψηφιακής ξενάγησης «Ορυκτά στη ζωή μας». Ανακαλύψτε την κρυφή «Μήλο» και γευτείτε όλα αυτά που μάθατε μέσα στο μουσείο με οργανωμένες επισκέψεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σε επιλεγμένες διαδρομές Miloterranean. Mε τη διοργάνωση πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του Miloterranean Geo Experience, το ΜΜΜ ταξιδεύει τον επισκέπτη και έξω από το κτήριό του, εκεί όπου γεννήθηκαν και «ζουν» τα εκθέματά του.


Δράσεις για το περιβάλλον

Το Μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ενδημική χλωρίδα, ώστε να εκτιμήσουν την αξία των φυτών του τόπου τους και την ανάγκη προστασίας τους. Τον Απρίλιο του 2011, με αφορμή την ανακήρυξη του 2011 ως Διεθνούς ‘Ετους Δασών από την UNESCO, το Μουσείο διοργάνωσε πρόγραμμα αναδάσωσης στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Από το 2006 υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με Χρώματα και Αρώματα» για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του περιβάλλοντος

Από το 2005 διοργανώνεται το πρόγραμμα μεταφύτευσης τοπικών φυτών στο αίθριο αποκατάστασης περιβάλλοντος γνωρίζοντας στους επισκέπτες τα ενδημικά φυτά του νησιού. Χρησιμοποιώντας τύρφη και προϊόντα περλίτη, ο επισκέπτης μπορεί να μεταφυτέψει σε μια γλάστρα ένα φυτό της Μήλου, ιδανικό ενθύμιο από την επίσκεψή του.

Το Μουσείο έχει εκδώσει ενημερωτικό έντυπο για τη Χλωρίδα και την Πανίδα της Μήλου, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα είδη των φυτών και αντιπροσωπευτικά είδη της ορνιθοπανίδας, της ερπετοπανίδας καθώς και των θηλαστικών που ζουν στο νησί.


Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών λειτουργίας του το Μουσείο δημιούργησε νέο επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό. Η Μουσειοσκευή και οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι ταξιδεύουν το Μουσείο στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αφού διατίθεται και στα αγγλικά και γαλλικά.

Τα  Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης προσφέρουν μία πιο βιωματική ξενάγηση, όπου γονείς και παιδιά θα μάθουν μαζί από και για το Μουσείο, προσεγγίζοντας τα εκθέματα με ένα διαφορετικό, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό μαζί τρόπο.


Στους χώρους του Μουσείου, με χορηγία της IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και νεαρούς επισκέπτες του Μουσείου, όπως:

Τρέχοντα προγράμματα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 – Μουσείο είμαι και ξεμύτισα!

Το ΜΜΜ στο πλαίσιοτης Διεθνούς Ημέρας Μουσείων γιόρτασε ψηφιακά! Εμείς Επι – Μένουμε Μουσείο! Το θέμα του φετινού εορτασμού του ICOM είναι: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».

 

#MilosMiningMuseum #IMD2020 #museums4equality #Μουσείο_είμαι_και_ξεμύτισα #Επιμένουμε_μουσείο

 


Η δική μας Αφροδίτη

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, διοργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία στις 29, 30/9 και 1/10, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η δική μας Αφροδίτη». Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο λογοτεχνικό αφήγημα της Σοφίας Γιαλουράκη «Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει», το οποίο γράφτηκε για το ΜΜΜ το 2010.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 150 μαθητές (Δ’ – Στ’ Δημοτικού) από τα σχολεία Αδάμαντα, Τριοβασάλου και Πολλωνίων και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης στο νησί της Μήλου στις 8 Απριλίου 1820, υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 


Homo Oryctus

Είμαι ο Homo Oryctus! Όχι δεν είμαι ορυκτό, αλλά μέσα μου έχω χημικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα σε πολλά ορυκτά! Έλα να τα ανακαλύψουμε μέσα από γρίφους και πολύ παιχνίδι! Που βρίσκονται, σε ποιες λειτουργίες του οργανισμού μας συμμετέχουν και ποιες οι διατροφικές συνήθειες που μας προσφέρουν τα στοιχεία αυτά απλόχερα! Είστε έτοιμοι λοιπόν για την ανακάλυψη του Homo Oryctus;

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ′ Δημοτικού – Γ′ Γυμνασίου). Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 διδακτικών ωρών ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται στα 30 παιδιά.


Μεταφύτευση τοπικού φυτού

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους που επισκέπτονται το μουσείο. Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι αφ΄ενός η γνωριμία των παιδιών με το μουσείο και αφετέρου η ενεργός συμμετοχή τους να αποτελέσει μία ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία.
Το κάθε παιδί, στον εκθεσιακό χώρο με την αποκατάσταση τοπίου, καλείται προαιρετικά να συμπληρώσει ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο με ερωτήσεις που στηρίζονται κυρίως στην παρατήρηση πληροφοριών για το περιβάλλον και τα φυτά της Μήλου.
Στη συνέχεια με γραπτές οδηγίες, στον ίδιο χώρο, δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να φυτέψει σε γλάστρα ένα φυτό της Μήλου, χρησιμοποιώντας τύρφη και προϊόντα του περλίτη, το οποίο του προσφέρεται και ως ενθύμιο της επίσκεψής του.
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ψυχαγωγική δραστηριότητα με παιχνίδια και παζλ, με λουλούδια και ορυχεία της Μήλου.


Escape Room: 21 Στοιχεία

Κάθε δευτερόλεπτο, 21 στοιχεία ενώνονται για να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μοναδικοί οργανισμοί. 21 στοιχεία, η τέλεια βιοχημική ένωση. Ένα ζωντανό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους…Τα μόνα σου βοηθήματα κλειδιά, γρίφοι και το κοφτερό μυαλό σου για να βρεις ποια είναι η απόλυτη συνταγή της δημιουργίας!… Θα προλάβεις πριν τελειώσει ο χρόνος;

Το Escape Room αφορά σε ομάδες ενηλίκων έως 7 άτομα, διάρκειας 60’.


Τα ορυκτά στη ζωή μας

Με ποιους τρόπους εξορύσσονται τα ορυκτά από το έδαφος σήμερα; Ποιες είναι οι συνηθέστερες μεταλλευτικές πρακτικές εξόρυξης των ορυκτών; Ποιες είναι οι χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινή μας ζωή; Πως χρησιμοποίησαν τα ορυκτά οι πρόγονοί μας; Ποιες είναι οι προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των ανθρώπων στον κλάδο των ορυκτών παγκοσμίως; Υπάρχει περιβαλλοντική ευθύνη; Σε αυτά και σ’ άλλα πολλά ερωτήματα απαντάει και ενημερώνει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό CD-Rom. Ουσιαστικά το CD-Rom επιτυγχάνει με διασκεδαστικό και σύγχρονο τρόπο μία πρώτη γνωριμία των επισκεπτών του μουσείου με τον κλάδο των Βιομηχανικών ορυκτών. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία ενός προϊστορικού ανθρώπου του «Πετρή» που έχει ως αποστολή να εξηγεί τις χρήσεις των ορυκτών στην πορεία του χρόνου.

Το CD-Rom διατίθεται και από το Πωλητήριο του Μουσείου.

Copyright IMA – Europe. The European Industrial Mineral Association.
Επιμέλεια – χορηγία έκδοσης στα ελληνικά: S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.


«Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας»

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2014, το Μεταλλευτικό Μουσείου Μήλου διοργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας» για τους μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου και τους μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Μήλου. Κάθε πρόγραμμα είχε δίωρη διάρκεια και πραγματοποιήθηκε στην πτέρυγα της Έκθεσης Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου, η οποία προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου το 2011. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 50 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους, είχε στόχο να ενημερώσει τα παιδιά για την προέλευση, την επεξεργασία και τις χρήσεις του πολύτιμου αυτού πετρώματος για τον προϊστορικό άνθρωπο, μέσα από εκπαιδευτικά φυλλάδια και παιχνίδια με έναν ιδιαίτερα απλό και διαδραστικό τρόπο.

Τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του προγράμματος «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας» ανέλαβε η κα Κορίνα Γαβαλά της εταιρείας Τεχνοτροπία-Πολιτισμός, η οποία και το παρουσίασε τον Φεβρουάριο στους 25 μαθητές του πρώτου τμήματος της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου με τη συμμετοχή της κας Τάνιας Κωλέτσιου, η οποία ανέλαβε στη συνέχεια την υλοποίηση του προγράμματος για τη μαθητική κοινότητα της Μήλου.

Στο πλαίσιο του βιωματικού αυτού προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη δράση των ηφαιστείων και τα ηφαιστειακά πετρώματα, καθώς και για τις πηγές, τις αποθέσεις και τις τεχνικές λάξευσης του οψιδιανού.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στις δραστηριότητες που θα διοργανώνει το Μουσείο σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μουσειοπαιδαγωγών.

Τα κείμενα του προγράμματος βασίζονται στο έντυπο υλικό της Έκθεσης Οψιδιανού Ζ. Βάου του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου, η επιστημονική επιμέλεια της οποίας ανήκει στη Δρ. Αντίκλεια Μουνδρέα-Αγραφιώτη.


Miloterranean Geo Experience

Το Miloterranean αναδεικνύει τη Μήλο σε μοναδικό προορισμό εναλλακτικού και βιωματικού τουρισμού μέσα από 7 επιλεγμένες διαδρομές, όπου η φύση, η ιστορία και, κυρίως, η γεωλογία συνυφαίνονται. H μοναδική γεωλογία της Μήλου αποτελεί κοινή προέλευση των δύο βασικών πυλώνων οικονομίας του νησιού, του τουρισμού και της μεταλλείας, καθώς του χαρίζει σπάνια τοπία αλλά και μοναδικά ορυκτά, πηγή ευημερίας του από τα Νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Οι 7 διαδρομές σηματοδοτήθηκαν στη Μήλο και αναδείχθηκαν με επιμελημένα περιγραφικά κείμενα και με ακριβείς χάρτες προσκαλώντας τον επισκέπτη της Μήλου να βιώσει την ιδιαίτερη ομορφιά τους από κοντά. Στόχος είναι, μέσα από καινοτόμους τρόπους προσέλκυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος, να συμπεριληφθεί η Μήλος στους μοναδικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.

Τα σχολεία της Μήλου όλων των βαθμίδων κάνουν διαδρομές Miloterranean σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων.


Αρχείο προγραμμάτων

Μάρτιος 2013
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί»

Για δεύτερη χρονιά το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) διοργάνωσε την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί» στις 11 Μαρτίου 2013. Οι 50 μαθητές της Γ’ Δημοτικού των σχολείων της Μήλου και του Αδάμαντα συμμετείχαν σε δύο προγράμματα, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους.

Οι μύθοι και το θεατρικό παιχνίδι είχαν κεντρική θέση στο πρόγραμμα, με τους μικρούς μαθητές να ερμηνεύουν τους ρόλους τους με ιδιαίτερο κέφι. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε θεατρικά και μουσικά δρώμενα, έμαθαν για τη συμβολή της Μηλέϊκης Μυλόπετρας στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και για τη χρησιμότητά της στη ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά άλεσαν σιτάρι στις δύο μυλόπετρες που διέθεσαν για την πραγματοποίηση του προγράμματος οι κυρίες Αναστασία Βικελή και Ανθούσα Ψαθά-Μαρουδίτση, οι οποίες μαζί με την κ. Αργυρώ Καμακάρη-Ξυδού συμμετείχαν εθελοντικά και στην οργάνωση του προγράμματος.

Φεύγοντας οι μικροί φίλοι του ΜΜΜ πήραν μαζί τους ένα σακουλάκι με σιτάρι που άλεσαν στις μυλόπετρες αλλά και ένα μικρό κέρασμα από «το πιο γλυκό ψωμί της ζωής τους», μια που έμαθαν πόσα στάδια μεσολαβούν και πόσος κόπος χρειάζεται μέχρι να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι τους.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου έχει εντάξει το πρόγραμμα «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί» στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Μήλου και εθελοντριών από την τοπική κοινωνία.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της δραστηριότητας ανέλαβε και φέτος η Μουσειο-παιδαγωγός Μίνη Ράδου.


Μάιος 2012
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί»

Στις 18 Μαϊου 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες με τίτλο «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί». Στα δύο προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, συμμετείχαν συνολικά 54 μαθητές της Γ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Μήλου, Αδάμαντα, και το σύνολο των μαθητών του μονοθέσιου σχολείου Πολλωνίων, συνοδευόμενοι από 6 δασκάλες και δασκάλους.

Στη διάρκεια κάθε δίωρου προγράμματος, τα παιδιά ανακάλυψαν τη μυλόπετρα της Μήλου στα εκθέματα του Μουσείου, έμαθαν την ιστορία της μέσα στο χρόνο, τη χρησιμότητά της για τον άνθρωπο καθώς και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας της Μήλου. Μέσα από μύθους, εικαστικές ερμηνείες και ρόλους στο πλαίσιο θεατρικού και μουσικού παιχνιδιού, έμαθαν για τις ποιότητες και τις χρήσεις της μυλόπετρας. Με βιωματικό τρόπο ανακάλυψαν τη σχέση της με τη βασική διατροφή του ανθρώπου, το ψωμί, αφού είχαν την ευκαιρία να αλέσουν σιτάρι, με την καθοδήγηση της κ. Αναστασίας Βικελή και της κ. Ανθούσας Ψαθά-Μαρουδίτση, των δύο κυριών που διέθεσαν τρείς αντιπροσωπευτικές μυλόπετρες ενώ συμμετείχαν εθελοντικά και στην οργάνωση του προγράμματος. Στο τέλος, εκτός από το συνηθισμένο κέρασμα, τα παιδιά δοκίμασαν «το πιο γλυκό ψωμί της ζωής τους», αφού έμαθαν πόσος κόπος και χρόνος χρειάζεται προκειμένου μια φέτα ψωμί να φτάσει στο καθημερινό τους τραπέζι. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους και το προϊόν του κόπου τους που ήταν ένα σακουλάκι με αλεσμένο σιτάρι.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου έχει εντάξει το πρόγραμμα «Από τη Μυλόπετρα στο Ψωμί» στις εκπαιδευτικές δράσεις που θα διοργανώνει σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή των δασκάλων των δημοτικών σχολείων της Μήλου και εθελοντριών από την τοπική κοινωνία.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε η Μουσειο-παιδαγωγός Μίνη Ράδου.


Απρίλιος 2011
«Διεθνές Έτος Δασών 2011» – Πρόγραμμα αναδάσωσης στη Μήλο

Στις 8 και 11 Απριλίου 2011, με αφορμή την ανακήρυξη του 2011 ως Διεθνούς Έτους Δασών από την UNESCO, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδάσωσης, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Συνολικά 76 μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Μήλου και Αδάμαντα συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναδάσωσης και εμπλουτισμού της υπάρχουσας βλάστησης της περιοχής. Οι μαθητές φύτεψαν 550 ντόπια φυτά του νησιού, όπως βελανιδιές, φίδες, κυπαρίσσια και σχίνους σε περιφραγμένη έκταση της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο έργο της δενδροφύτευσης και έλαβαν αναμνηστικά δώρα στο τέλος του προγράμματος. Τη μεταφορά των παιδιών και των δασκάλων τους, προς και από την περιοχή του Προφήτη Ηλία, ανέλαβε το ΜΜΜ με τη συνεργασία του Δήμου Μήλου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής εγκατάσταση των νεαρών φυτών στο νέο τους περιβάλλον, το ΜΜΜ, σε συνεργασία με την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. που ήταν και χορηγός του προγράμματος, ανέλαβε την ευθύνη του ποτίσματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και με τη συμμετοχή του Δήμου Μήλου και του Δασονομείου Μήλου.

Φυλλάδιο εκπαιδευτικού προγράμματος (κατεβάστε το .pdf):

 


Απρίλιος 2010
«Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο «Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Μήλου
Την Τετάρτη 14/4 και την Πέμπτη 15/4/2010, πραγματοποιήθηκαν προγράμματα από την κα Σοφία Γιαλουράκη και τις συνεργάτιδες της, Λίλιαν Λύκου και Κατερίνα Γεώρμα, στον κατάλληλα διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου (ΜΜΜ). Συμμετείχαν 130 παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων Αδάμαντα, Μήλου και Πολλωνίων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα βασίστηκαν στην ύλη του νέου βιβλίου της Σοφίας Γιαλουράκη «Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει», που εκδόθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο ΜΜΜ. Αποσπάσματα του βιβλίου παρουσιάστηκαν με θεατρικό τρόπο από την κα Γιαλουράκη και τις συνεργάτιδές τις, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, που ανέλαβαν ρόλους ηρώων από τη μυθολογία και την ιστορία της Μήλου, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τους ρόλους που ανέλαβαν, έμαθαν όμορφες και συγκινητικές ιστορίες του τόπου τους, που τόσο απλά και άμεσα τους μετέφερε η κα Γιαλουράκη.
Στις εκθέσεις που έγραψαν όταν επέστρεψαν στο σχολείο, ανέφεραν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν συμμετάσχει σε κάτι τόσο εντυπωσιακό και ζωντανό, ενώ οι δάσκαλοί τους θεώρησαν τα προγράμματα αυτά μοναδική εμπειρία, ευχόμενοι να επαναληφθούν.
Η κα Γιαλουράκη, διακεκριμένη παιδαγωγός, με σπουδές στην αρχαιολογία, την ψυχολογία και το θεατρικό παιχνίδι, γεννήθηκε στην Αίγυπτο και εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός για πολλά χρόνια, ενώ δημιούργησε και δικό της σχολείο στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, ενώ το βιβλίο της «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» βραβεύτηκε το 2008 με το Κρατικό Βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά.

Δείτε το video:

Αποσπάσματα από τις εντυπώσεις των παιδιών:

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα:


Νοέμβριος 2009
«Γύρω Γύρω ‘Ολα» – Τα ορυκτά αγκαλιάζουν τη ζωή μας

Το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι «Γύρω Γύρω Όλα» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω και είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και αγγλικά. Σε ένα παιχνίδι όπου η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργηθεί η πληροφορία σε ουσιαστική γνώση.
Το παιχνίδι αποτελείται από χάρτινα αντίγραφα ορυκτών, από κάρτες εφαρμογών, ερωτήσεων αλλά και δραστηριοτήτων. Παίζοντας, τα παιδιά γνωρίζουν τα ορυκτά, εξοικειώνονται με τα ονόματά τους και ανακαλύπτουν τις πολλαπλές εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. ‘Ετσι, μαθαίνουν ότι, αφού τα ορυκτά είναι τόσο χρήσιμα για τη ζωή μας και η γη δεν διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη της ορθολογικής χρήσης τους και της ανακύκλωσής τους.
Οι προτεινόμενοι τρόποι στις οδηγίες του παιχνιδιού, είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δυσκολίας και μπορούν να εμπλουτιστούν και να διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τη φαντασία των παικτών ή των δασκάλων που θα το χρησιμοποιήσουν.
Το επιτραπέζιο παιχνίδι απευθύνεται σε:

    • παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου
    • οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων κλπ.
    • οικογένειες
    • ευρύ κοινό

Παιδαγωγικός – Εικαστικός Σχεδιασμός:
ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ
www.efpalinos.gr
Χορηγός:
S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.


Ιούλιος 2007 - σήμερα
Ανακάλυψε τους «θησαυρούς» της Μήλου

Εκπαιδευτικό φυλλάδιο δραστηριοτήτων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Πρόκειται για ένα ενημερωτικό, εκπαιδευτικό φυλλάδιο, που βοηθάει τους μικρούς επισκέπτες να προσεγγίσουν ατομικά ή ομαδικά τον εκθεσιακό χώρο του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου και να συμμετέχουν, μετατρέποντας την επίσκεψή τους από παθητική σε δημιουργική και εκπαιδευτική.
Με οδηγό έναν «Πιλότο του Κάστρου» και αποστολή την ανακάλυψη των θησαυρών της Μήλου, δηλαδή, των ορυκτών και των πετρωμάτων της Μήλου, τα παιδιά, διαχρονικά και με τη βοήθεια των ερωτήσεων, γραφικών και επεξηγηματικών κειμένων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων όπως παζλ, μαθαίνουν τη χρησιμότητα των ορυκτών της Μήλου, σε κάθε εποχή, δηλαδή από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
Το φυλλάδιο επιπλέον, προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές στο νησί, με σκοπό την άμεση επαφή των παιδιών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Μήλου.

Μελέτη – Επιμέλεια – Κείμενα: Κορίνα Γαβαλά, μουσειολόγος, ιστορικός. Τεχνοτρόπια – Πολιτισμός, (Μάιος 2007).


Μάιος 2006 - σήμερα
Με Χρώματα & Αρώματα

  • Απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου.
  • Δημιουργήθηκε το 2006 σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ενδημική χλωρίδα αλλά και στη γνωριμία τους με «τα φυτά της διπλανής τους πόρτας», να εκτιμήσουν την αξία τους καθώς και την ανάγκη προστασίας τους.
  • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασία στο πεδίο και στο Μουσείο και έχει περιληφθεί στην «ευέλικτη ζώνη» του τοπικού σχολικού προγράμματος.

Συγγραφική ομάδα: Δημ. Καλαϊτζίδης, Ε. Μανούσου, Δημ. Παπαθανασίου, Γ. Πετράκης
Παραγωγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δείτε το video από ξεναγήσεις στα πλαίσια του προγράμματος:

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα:


Φεβρουάριος 2005
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πέτρωμα, ορυκτό, μετάλλευμα: Ο ρόλος τους στην καθημερινή μας ζωή»

Στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό–Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο με έδρα το Λαύριο, διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πέτρωμα, ορυκτό, μετάλλευμα: Ο ρόλος τους στην καθημερινή μας ζωή».
Περίπου 350 μαθητές από σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μήλου παρακολούθησαν με επιτυχία το πρόγραμμα στο διάστημα μεταξύ 10 Φεβρουαρίου και 18 Μαρτίου 2005. Συνολικά υλοποιήθηκαν 15 εκπαιδευτικές συνεδρίες ανά σχολική βαθμίδα, με χρονική διάρκεια μιάμιση ώρα η καθεμιά.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί χορηγία της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ήδη από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι σήμερα, και εκτός Μήλου διεξάγεται στο μουσειακό χώρο του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου, με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων της Αττικής.
Την υλοποίηση του προγράμματος στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου ανέλαβε το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου. Οι μαθητές της Μήλου λειτούργησαν ως ερευνητές: ανακάλυψαν τις φυσικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των ορυκτών από τις συλλογές του μουσείου και συνέδεσαν το καθένα με τη χρησιμότητά του στην καθημερινή ζωή, χάρη σε ποικίλες μουσειοπαιδαγωγικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσής τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος για τους μαθητές των τάξεων Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού ήταν:

    • Να κατανοήσουν τις έννοιες έδαφος, υπέδαφος, πέτρωμα, ορυκτό και μετάλλευμα.
    • Να συνδέσουν ορισμένα από τα ορυκτά του Μεταλλευτικού Μουσείου με αντικείμενα καθημερινής χρήσης στα οποία εμπεριέχονται.
    • Να φτιάξουν ένα ομοίωμα ορυκτού χρησιμοποιώντας υλικά στα οποία περιέχεται η σκόνη αυτών των ορυκτών (π.χ. μπλε σκόνη αζουρίτη).

Οι ειδικοί στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές των τάξεων Ε’ και Στ’ Δημοτικού ήταν περίπου οι ίδιοι με εκείνους των μικρότερων τάξεων, με τη διαφορά ότι οι μεγαλύτεροι μαθητές χρησιμοποίησαν γραπτές πηγές και αντικείμενα προκειμένου να κατανοήσουν τις έννοιες πέτρωμα, ορυκτό και μετάλλευμα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού φυλλαδίου, συνέλεξαν στοιχεία (όπως χρώμα, λάμψη, σχήμα, προέλευση κ.λπ.) σχετικά με τα πετρώματα της Μήλου από τα εκθέματα του μουσείου. Κατόπιν, εντόπισαν και ανέδειξαν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας αντιστοίχησης. Τέλος, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα ομοίωμα ορυκτού από πηλό.
Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος για τους μαθητές του Γυμνασίου είχαν ως εξής :

    • Να κατανοήσουν τις έννοιες πέτρωμα, ορυκτό και μετάλλευμα.
    • Να συνδέσουν ορισμένα από τα ορυκτά του μουσείου με προϊόντα καθημερινής χρήσης.
    • Να οργανώσουν το δικό τους εργαστήρι μέτρησης των φυσικών ιδιοτήτων των ορυκτών τα οποία μελέτησαν (π.χ. σκληρότητα). Οι μαθητές λειτούργησαν και εδώ ως ερευνητές, αφού είχαν στη διάθεσή τους γραπτές πηγές και αντικείμενα για να κατανοήσουν τις νέες έννοιες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις συλλογές του μουσείου ως πηγές και έκαναν τις συγκρίσεις μεταξύ ορυκτών με βάση την παρατήρηση. Στη συνέχεια οι μαθητές, σε βοηθητική αίθουσα του μουσείου όπου είχε οργανωθεί εργαστήριο, έκαναν πειράματα με τις φυσικές ιδιότητες των ορυκτών. Τέλος, συνέδεσαν και πάλι τα ορυκτά με το ρόλο τους στη ζωή του ανθρώπου, αντιστοιχίζοντας το καθένα με αντικείμενα και προϊόντα τα οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, προτάθηκε στους μαθητές να συνεχίσουν την έρευνα προκειμένου να συλλέξουν και να οργανώσουν μια συλλογή με πετρώματα, ορυκτά και μεταλλεύματα της Μήλου, με σκοπό να την εκθέσουν στο σχολείο τους.


2003 - 2004
Μαθήματα ψηφιδωτού

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημιουργία ψηφιδωτού», περιλάμβανε 4 κύκλους μαθημάτων συνολικής διάρκειας 108 ωρών, με συμμετοχή 35 παιδιών της Μήλου, ηλικίας από 9 έως 15 χρονών. Υπεύθυνος εκπαίδευσης ήταν ο κ. Αντώνης Λιώνης, πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και επαγγελματίας κατασκευαστής και συντηρητής ψηφιδωτών έργων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

    • Εισαγωγή στη δημιουργία ψηφιδωτού – γνωριμία με τις φυσικές ψηφίδες (βότσαλα, πέτρες).
    • Τεχνικές του ψηφιδωτού – κατασκευή έργων σε τελάρα.
    • Σύντομη αναφορά στα ψηφιδωτά της Μήλου.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, τα έργα των παιδιών φιλοξενήθηκαν σε εκθεσιακό χώρο του μουσείου.


2002 - 2003
Μαθήματα κεραμικής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κεραμική για παιδιά», περιλάμβανε 4 κύκλους μαθημάτων συνολικής διάρκειας 140 ωρών, με συμμετοχή 62 παιδιών της Μήλου, ηλικίας από 9 έως 15 χρονών. Υπεύθυνη εκπαίδευσης ήταν η κα Μπρόνουϊν Κάτρη, κεραμίστρια από την Αυστραλία, με μακρόχρονη εμπειρία σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

    • Εισαγωγή στην έννοια του πηλού, αναφορά στα ορυκτά της Μήλου.
    • Παρουσίαση των διαφόρων τρόπων κατασκευής.
    • Διακόσμηση.
    • Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών.
    • Επίσκεψη στο εργαστήρι κεραμικής της Μπρόνουϊν Κάτρη στον Αδάμαντα.

Με τη λήξη του προγράμματος, τα κεραμικά των παιδιών φιλοξενήθηκαν σε εκθεσιακό χώρο του μουσείου.


2000 - 2002
Μαθήματα πρόσβασης και περιήγησης στο διαδίκτυο (internet)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Γύρος του κόσμου σε 2 ώρες» απευθυνόταν σε παιδιά και ενήλικες. Τα μαθήματα γίνονταν το καλοκαίρι, καθημερινά, στις απογευματινές ώρες λειτουργίας του μουσείου. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να καθοδηγούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο, συνεργάτη της εταιρίας S&B.


1999 - 2001
Μαθήματα ζωγραφικής – Συμμετοχή μαθητών της Μήλου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής

Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια αισθητικής αγωγής, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, των σχολείων της Μήλου, με υπεύθυνη προγράμματος και εκπαίδευσης, την κα Γιώτα Καλλιακμάνη, ζωγράφο – εκπαιδευτικό, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού τμήματος του Μ.Ε.Π.Τ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Μήλου, συμμετείχαν σε δύο Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής «Ταξίδι μέσα στη Γη», το 2000 και «Αυτά τα λουλούδια είναι για σένα» το 2001. Συνολικά 12 μαθητές της Μήλου διακρίθηκαν για τα έργα τους, ενώ δίπλωμα συμμετοχής δόθηκε σε όλα τα παιδιά.
Τα έργα των παιδιών φιλοξενήθηκαν σε εκθεσιακό χώρο του μουσείου.


Μοιραστείτε το