Νέα & εκδηλώσεις

02/11/2021 — «Η δική μας Αφροδίτη»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 

Για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2021

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, μετά από αρκετό καιρό «σιωπής» λόγω της πανδημίας, διοργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία στις 29, 30/9 και 1/10, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η δική μας Αφροδίτη». Το πρόγραμμα αφορούσε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης στο νησί της Μήλου στις 8 Απριλίου 1820, υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε συνολικά 150 μαθητές (Δ’ – Στ’ Δημοτικού) από τα σχολεία Αδάμαντα, Τριοβάσαλου και Πολλώνια, οι οποίοι συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την κατανόηση ιδιαίτερων ιστορικών γεγονότων που καθιστούν τον τόπο τους μοναδικό. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο λογοτεχνικό αφήγημα της Σοφίας Γιαλουράκη «Η Αφροδίτη της Μήλου κλαίει», το οποίο γράφτηκε για το ΜΜΜ το 2010.

 

Η δράση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη:

 

 26/10/2021 — «Διάλογος με την Αφροδίτη» – Έκθεση της Μάντη Λυκερίδου στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώνεται η επιτυχημένη έκθεση της Μάντη Λυκερίδου «Διάλογος με την Αφροδίτη», που φιλοξενήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.

Ο «Διάλογος με την Αφροδίτη» είναι ένα φωτογραφικό, συμμετοχικό project τέχνης για τον εορτασμό των 200 χρόνων (1820 – 2020) από την ανακάλυψη του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, ενός από τα πιο σημαντικά γλυπτά στην ιστορία της τέχνης.

Στη συμμετοχική αυτή δουλειά έλαβαν μέρος 132 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση της φωτογράφου εκφράστηκαν δημιουργικά πάνω σε Α/Μ φωτογραφίες της συλλογής της «Αφροδίτες της Μήλου».

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Η δική μας Αφροδίτη» που θα υλοποιηθεί 29, 30/9 και 1/10 από το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 18/05/2020 — Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 και φέτος μαζί σας… ψηφιακά!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 και φέτος μαζί σας… ψηφιακά! Εμείς Επι – Μένουμε Μουσείο! Το θέμα του φετινού εορτασμού του ICOM είναι: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».

Αποφασίσαμε λόγω της αύξησης των υποχρεώσεών μας και πάλι, μιας και ευτυχώς δεν βρισκόμαστε πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό, να είμαστε πιο επιεικείς με τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.

Για όσους δεν πρόλαβαν… εγγραφή μέχρι σήμερα εδώ

https://forms.gle/CeqA8DE8n3HtEB8R8

Εκκίνηση του Διαγωνισμού: 18 – 24 Μαΐου (νέα ημερομηνία)

Η Ψηφοφορία: 25 Μαΐου (νέα ημερομηνία)

Ανάδειξη νικητών: 26 Μαΐου (νέα ημερομηνία)

Το παιχνίδι ξεκινάει τώρα!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια (με μηνύματα εδώ ή στο milosminingmuseum.gr@gmail.com)

Περιμένουμε το video ή τη φωτογραφία κάθε ομάδας από όλες δραστηριότητες, για να τις αναρτήσουμε για την ψηφοφορία!… Τα δώρα σας περιμένουν!

*Μην ξεχνάτε σε περίπτωση που δε θέλετε να φαίνονται πρόσωπα είστε υπεύθυνοι για την επεξεργασία του οπτικοακουστικού υλικού.

Ευχόμαστε καλό και δημιουργικό χρόνο σε όλες τις ομάδες!

Η ομάδα του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου

#MilosMiningMuseum #IMD2020 #museums4equality #Μουσείο_είμαι_και_ξεμύτισα #Επιμένουμε_μουσείο

 

 16/05/2020 — Στις 18 Μαΐου το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου ξεμυτίζει…

Η εξωστρέφεια που έχει επιδείξει τα χρόνια λειτουργίας του στον τομέα των εκπαιδευτικών δράσεων, δεν θα του επέτρεπε τίποτα λιγότερο από να ταξιδέψει τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 σε όλη την Ελλάδα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και φέτος… ψηφιακά! Εμείς Επι – Μένουμε Μουσείο! Το θέμα του φετινού εορτασμού του @ICOM – Hellenic National Committee είναι: «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».
Στο πλαίσιο της εν λόγω θεματικής, το ΜΜΜ θα ταξιδέψει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του (5 – 105 ετών) σε έναν διαγωνισμό γεμάτο φαντασία, γνώση και δημιουργικότητα… Τα εκθέματα στο ΜΜΜ όσο διαφορετικά και αν είναι μεταξύ τους ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια και αντιμετωπίζονται ακριβώς ισότιμα! Εκτίθενται, συντηρούνται και προστατεύονται! Το κάθε ένα έχει την αξία του, που είναι ξεχωριστή και μοναδική! Όλα μαζί αποτελούν την εκάστοτε μουσειακή οικογένεια, η οποία ανήκει σε μια μουσειακή κοινωνία! Σαν τον άνθρωπο! Καθένας μια ξεχωριστή αξία, μια μοναδικότητα που πρέπει να προστατεύεται και να αγκαλιάζεται ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του! Είστε έτοιμοι; Ελάτε να το ζήσουμε…
Αίτηση Συμμετοχής και Όροι Διαγωνισμού :
https://forms.gle/rviYy3eN1X4GwqfF7

*Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων μας αποτελεί συνέχιση της πολιτικής ενός μουσείου φιλικού στα ΑμεΑ, με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Στόχος 4).

#MilosMiningMuseum #IMD2020 #museums4equality#Μουσείο_είμαι_και_ξεμύτισα #Επιμένουμε_μουσείο22/05/2019 — Απολογιστικό Δελτίο Τύπου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2018-2019

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου 

Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2018-2019

16 – 19 Μαΐου 2019

Ένας τετραήμερος εορτασμός στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων έλαβε χώρα στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου στις 16 – 19 Μαΐου 2019. Το μοναδικό Μουσείο στις Κυκλάδες με δράσεις εμπνευσμένες από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (Ατζέντα 2030), υπό τη σκέπη του ICOM (International Council of Museums) υλοποίησε τα ακόλουθα προγράμματα με τον γενικό τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΑμπαδεύοντας»:

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πλάθω Φως» για πάνω από 130 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Ενημέρωση οικογενειών για το επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου σε πάνω από 50 οικογένειες και εκπαιδευτικούς
 • Δημιουργικό παιχνίδι γρίφων για οικογένειες
 • Αγκάλιασμα του Μουσείου με κεριά
 • Sleepover – Διανυκτέρευση στο Μουσείο για 30 παιδιά και ενήλικες
 • Έναρξη ετήσιας αποστολής με τίτλο: «Οικογενειακός Φακός με άρωμα Μήλου»

Ο «Οικογενειακός φακός με άρωμα Μήλου», ένας διαγωνισμός φωτογραφίας για οικογένειες, έχει ήδη ξεκινήσει. Οικογένειες επέλεξαν έναν φάκελο και η διαδικασία της υιοθεσίας ξεκίνησε! Κάθε τρεις μήνες για διάστημα ενός έτους κάθε οικογένεια θα λαμβάνει μια επιστολή, η οποία θα συνοδεύεται από ένα λογοτεχνικό κείμενο. Αποστολή της είναι να φωτογραφίζει τον χώρο τον οποίο έχει υιοθετήσει, την καθεμία από τις 4 εποχές. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να τιτλοφορούνται και να δηλώνουν το όνομα των καλλιτεχνών. Παράλληλα, εάν οι οικογένειες το επιθυμούν μπορούν να συγκεντρώνουν προφορικές μαρτυρίες για τον χώρο που έχουν υιοθετήσει και να τις αποστέλλουν μαζί με το φωτογραφικό τους υλικό. Όταν το υλικό από κάθε εποχή συγκεντρώνεται, θα ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής του. Συγκεκριμένα, οι καλύτερες που θα επιλεγούν από κάθε χώρο, θα εκτυπωθούν σε μορφή cartes postales, θα συσκευαστούν σε πακέτα από όλους τους χώρους σε κάθε εποχή και θα πωλούνται στο πωλητήριο του ΜΜΜ για έναν σκοπό…σκοπός φιλανθρωπικός που θα επιλεγεί μετά από ψηφοφορία των οικογενειών θα ήταν ιδανικός…

Για όσους δε δήλωσαν ακόμα συμμετοχή σας περιμένουμε να λάβετε την αποστολή σας στο Μουσείο.

10 – 13 Μαΐου 2019

Υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HOMO ORYCTUS για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και Escape Room για μαθητές Λυκείου και ενήλικες.

5 Απριλίου 2019

Το πρόγραμμα Mix-Match & Run που υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τη συνεργασία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεωλογικοί περίπατοι Miloterranean 

Τον Απρίλιο & τον Μάϊο πραγματοποιήθηκαν σχολικές επισκέψεις στο Βοτανικό Μονοπάτι και στο Φυτώριο της Imerys, η οποία είναι και η χορηγός των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.

Συνολικά, στα φετινά προγράμματα του Μουσείου συμμετείχαν πάνω από 700 άτομα, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ενήλικες.

Ευχαριστούμε τους  εκπαιδευτικούς όλων των Σχολείων της Μήλου, τους μαθητές για τον ενθουσιασμό και τη συμμετοχή τους, αλλά και τις οικογένειές τους για το αμέριστο ενδιαφέρον τους στις φετινές δράσεις του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου.14/05/2019 — Δελτίο Τύπου – Πρόγραμμα Εορτασμού για Σχολεία & Οικογένειες

Πρόγραμμα Εορτασμού για Σχολεία & Οικογένειες

ΜΕΤΑΛΛΑμπαδεύοντας…                               #MilosMiningMuseum#MuseumDay#IMD2019

Πέμπτη 16 – Κυριακή 19 Μαΐου 2019

ΜΕΤΑΛΛΑμπαδεύοντας… συμμετέχει φέτος το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε μαζί μας εσάς, τους μικρούς και μεγάλους φίλους του μουσείου σε δράσεις που συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ατζέντα 2030).

Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Μαΐου

Για Σχολεία – 08:30 – 10:30, 11:00 – 13:00

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Πλάθω Φως»

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πλάθω Φως» οι μαθητές θα μυηθούν στον κόσμο της Κηροπλαστικής τέχνης, θα μάθουν για την ιστορία της, ενώ θα αποτελέσουν οι ίδιοι μέρος της παραγωγής κεριών. Κεριά σε χρώματα των πετρωμάτων που φιλοξενεί το ΜΜΜ και αρώματα από έλαια που παράγει ο τόπος τους (μαθητές Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού, διάρκεια 2 ώρες).

Σάββατο 18 Μαΐου

Για Οικογένειες  –  09:00 – 21:00

 • Ενημέρωση των Οικογενειών για το επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου

Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης είναι απαραίτητα εργαλεία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του μουσείου μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρουσιάζοντας τον ίδιο τον χώρο και τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου με τρόπο εύληπτο στα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, video και παιχνίδια.

 • Δημιουργικό παιχνίδι γρίφων για οικογένειες

Κατά την είσοδό τους στο ΜΜΜ και κατόπιν δικής τους επιθυμίας, οι οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν ένα γρίφο που θα τους δοθεί. Λύνοντας τον θα οδηγηθούν σε ένα έκθεμα, από το οποίο θα εμπνευστούν για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης.

 • Αγκάλιασμα του Μουσείου με κεριά

Κρατώντας αναμμένη τη φλόγα κεριών, κάνουμε μια αγκαλιά γύρω από το Μουσείο! Έλα με το κερί σου και δώσε το μήνυμα αγάπης στο παρελθόν, τον τόπο και τον πολιτισμό σου με μια μεγάλη φωτεινή αγκαλιά! Ένα ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας, όπου τα μουσεία δρουν ως πολιτιστικές κοιτίδες, εκεί που το μέλλον συναντά την παράδοση.

Σάββατο 18 – Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Για Οικογένειες –  21:30 – 08:00

 • Sleepover υπό το φως του ΜΜΜ – Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και διανυκτερεύουμε στο Μουσείο!

Πάρτε τις πυτζάμες και τον εξοπλισμό του camping σας και ελάτε να κατασκηνώσουμε για μια νύχτα στο Μουσείο! Τα πετρώματα αναλαμβάνουν να σας νανουρίσουν!

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

*Το Μουσείο στο πλαίσιο της δράσης διανυκτέρευσης δύναται να υποδεχθεί στην αγκάλη του 14 παιδιά ηλικίας Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού με τον ενήλικα συνοδό γονέα/κηδεμόνα.

**Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση έως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 19 Μαΐου

Για Οικογένειες – 10:00 – 21:00

 • Ενημέρωση των Οικογενειών για το επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου

Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης είναι απαραίτητα εργαλεία στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του μουσείου μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρουσιάζοντας τον ίδιο τον χώρο και τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου με τρόπο εύληπτο στα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, video και παιχνίδια.

 • Έναρξη ετήσιας αποστολής με τίτλο: Οικογενειακός Φακός με άρωμα Μήλου

Η έναρξη μιας ιδιαίτερης οικογενειακής αποστολής. Οικογένειες επιλέγουν έναν φάκελο και η διαδικασία της υιοθεσίας ξεκινά! Κάθε τρεις μήνες για διάστημα ενός έτους κάθε οικογένεια θα λαμβάνει μια επιστολή, η οποία θα συνοδεύεται από ένα λογοτεχνικό κείμενο. Αποστολή της είναι να φωτογραφίζει τον χώρο τον οποίο έχει υιοθετήσει, την καθεμία από τις 4 εποχές. Το λογοτεχνικό κείμενο θα έχει σημειωμένες φράσεις, στις οποίες θα πρέπει να στηριχθούν για να εμπνευστούν τις φωτογραφίες και να τιτλοφορήσουν την καθεμία από αυτές. Παράλληλα, μπορούν εάν θέλουν να συγκεντρώνουν προφορικές μαρτυρίες για τον χώρο που έχουν υιοθετήσει και να αποστέλλουν και αυτές μαζί με το φωτογραφικό τους υλικό. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας αποστολής θα μπορεί να διεκπεραιωθεί και με τη συνεργασία δυο ή περισσότερων οικογενειών. Όταν το υλικό από κάθε εποχή συγκεντρώνεται, θα ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής του. Συγκεκριμένα, οι καλύτερες που θα επιλεγούν από κάθε χώρο, θα εκτυπωθούν σε μορφή cartes postales, θα συσκευαστούν σε πακέτα από όλους τους χώρους σε κάθε εποχή και θα πωλούνται στο πωλητήριο του ΜΜΜ για έναν σκοπό…σκοπός φιλανθρωπικός που θα επιλεγεί μετά από ψηφοφορία των οικογενειών θα ήταν ιδανικό… Οικογενειακός Φακός με άρωμα Μήλου λοιπόν!

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο +30 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ02/05/2019 — Δελτίο Τύπου – Πέμπτη 9 Μαΐου – Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Δελτίο Τύπου

Πέμπτη 9 Μαΐου – Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μία φορά δεν ήταν αρκετή για να υποδεχτούμε όλους εσάς στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου. Μετά τον επιτυχημένο εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου τον Μάιο του 2018, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, σε συνεργασία με την εταιρεία  πολιτισμού πeripatos, υλοποιεί για ακόμη μία φορά εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλες τις ηλικίες!

Ελάτε, λοιπόν να απολαύσετε βιωματικές δράσεις μάθησης και να περιηγηθείτε στο μουσείο «αλλιώς» σε ένα πενταήμερο εξερεύνησης και παιχνιδιού.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: Homo Oryctus

Κάθε λεπτό που περνάει 256 εκρήξεις εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτότητας σε όλο τον κόσμο γεννούν ζωή. Στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα θα χαρτογραφήσουμε έναν μοναδικό οργανισμό, έναν οργανισμό γεμάτο από χημικά στοιχεία, τον Homo Oryctus. Γνωρίζεις ήδη περισσότερα από ότι νομίζεις!

(για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, διάρκειας 2 ωρών)

Escape Room: 21 Στοιχεία

Ένα μυστήριο καλύπτει το Μουσείο. Ίσως εσύ μπορείς να βοηθήσεις… να σώσεις μία ζωή! Στοιχεία και γρίφοι θα σε οδηγήσουν να ανακαλύψεις τη λύση. Έλα να ζήσεις ένα ζωντανό παιχνίδι μυστηρίου, που θα δοκιμάσει τις νοητικές σου ικανότητες.

(ομάδες ενηλίκων και μαθητών λυκείου έως 7 άτομα, διάρκειας 60’)

Παρασκευή 10/05: 17:00-18:00 & 18:30-19:30

Σάββατο 11/05: 18:00-19:00, 19:30-20:30, 21:00-22:00

Κυριακή 12/05: 18:00-19:00, 19:30-20:30, 21:00-22:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

#MilosMiningMuseum11/06/2018 — Δελτίο τύπου – 20 χρόνια Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

Το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) γιόρτασε παρουσία πλήθους φίλων και συνεργατών τα 20 χρόνια λειτουργίας του σε μία εκδήλωση ιστορικής αναδρομής και απολογισμού. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Νικόλαος Ξενάκης, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, η κα Φαλή Βογιατζάκη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η κ. Ελευθερία Δήμου, ο  καθ. κ. Μιχάλης Φυτίκας, ο κ. Λουκιανός Κόμης, ο κ. και η κα Μαρκέτου, στελέχη της Imerys Μήλου κ.ά.

Το κοινό καλωσόρισαν η κ. Άννα Βόγλη, Διευθύντρια του ΜΜΜ και ο Διευθυντής Λειτουργιών Μήλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία κ. Ιωάννης Σανούδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Εταιρίας στο Μουσείο και στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον κ. Μανούσο Καντσό και την κα Βόγλη για τη συμβολή τους. Ο Αιδεσιμότατος π. Νεκτάριος μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου & Μήλου κ. Δωρόθεου Β’. Στη συνέχεια  χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του Μουσείου και τη σχέση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική κοινωνία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας Miloterranean και την αξιοποίησή της σε τουριστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Αθανάσιου Κεφάλα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Οικογένειας Κυριακόπουλου στη δημιουργία και ανάπτυξη του Μουσείου ως κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς και στην υποστήριξη που παρέχει την τελευταία 3ετία η εταιρία Imerys στις δράσεις του Μουσείου.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Νικόλ Κυριακοπούλου έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης, στην αρχική ιδέα και στην πορεία της δημιουργίας του Μουσείου, αναφερόμενη στην ομάδα που η ίδια δημιούργησε πριν από 22 χρόνια μετά από επιθυμία της κας Καίτης Κυριακοπούλου. Συνοπτική αναφορά έγινε στους σημαντικούς σταθμούς της 20ετούς πορείας, στη δημιουργία των δύο ταινιών μικρών μήκους με τις αφηγήσεις των παλιών μεταλλωρύχων το 2002 από την Έφη Ξηρού, την ανεξάρτητη λειτουργία του Μουσείου ως Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας το 2007, την ανακαίνιση και επανέκθεση του 2009 που έγινε από την Αρχιτέκτονα κ. Δέσποινα Τσάφου, και τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου το 2011, που έγινε με την επιμέλεια της καθ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας κας Αντίκλειας Αγραφιώτη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε η κα Κυριακοπούλου στην Δρ. Ελευθερία Δήμου, Ορυκτολόγο, για τα κείμενα της επανέκθεσης και τη συγγραφή του Οδηγού του Μουσείου που διατίθεται από φέτος στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Στη συνέχεια η κα Άννα Βόγλη παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, μέσα από φωτογραφίες των προγραμμάτων στα οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 800 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων των Σχολείων της Μήλου. Το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς της Μήλου σε ειδική εκδήλωση στις 19 Μαΐου 2018. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων και με αφορμή τη συμμετοχή του ΜΜΜ  στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομίας.  6 προγράμματα Mix-Match & Run υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ορυκτολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και 6 προγράμματα Homo Oryctus σε συνεργασία με την Εταιρία Πολιτισμού Περίπατος, η οποία διοργάνωσε και τα πολύ επιτυχημένα Escape Room για ενήλικες το διάστημα 17-20 Μαΐου. Στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων το Μουσείο διαθέτει από φέτος Μουσειοσκευή ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια του νησιού και σακίδιο αυτόνομης ξενάγησης, μια πρωτότυπη προσέγγιση του εκθεσιακού του χώρου για οικογένειες και ολιγομελείς παρέες. Και οι δύο δράσεις διατίθενται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, αποτελώντας πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ακολούθησε μία σύντομη ομιλία της εκπροσώπου του European Museum Forum Mrs. Cristina Vannini, η οποία ανέπτυξε την πολυετή σχέση των δύο φορέων και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Αντίκλεια Αγραφιώτη που αναφέρθηκε στη σημασία της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου και στους στόχους της έκθεσης, αναλύοντας τη σχέση του χώρου – της Μήλου – και των πραγμάτων, δηλ. της Συλλογής. Η Γεωλογία και ο Πολιτισμός συνδέονται άρρηκτα σε αυτό το νησί και η περαιτέρω αξιοποίηση της Συλλογής θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία Σεμιναρίων Πρακτικής Εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθιστώντας τη Μήλο πόλο έλξης έρευνας και παιδείας για τον Οψιανό.

Η εκδήλωση έκλεισε με περιήγηση των καλεσμένων στους εκθεσιακούς χώρους και κέρασμα με κρασί MILOTERRA από τον Αμπελώνα της Imerys στον Τράχηλα.

Μήλος, 11 Ιουνίου 2018

 17/05/2018 — Δελτίο Τύπου – Eπετειακές εκδηλώσεις 20 χρόνων

 

Πέμπτη 17 – Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos διοργανώνει δράσεις με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Ένα πενταήμερο δράσεων για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε εκδηλώσεις:

 • Escape Room: 21 Στοιχεία

Κάθε δευτερόλεπτο, 21 στοιχεία ενώνονται για να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μοναδικοί οργανισμοί. 21 στοιχεία, η τέλεια βιοχημική ένωση. Ένα ζωντανό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους… Τα μόνα σου βοηθήματα κλειδιά, γρίφοι και το κοφτερό μυαλό σου για να βρεις ποια είναι η απόλυτη συνταγή της δημιουργίας! Θα προλάβεις πριν τελειώσει ο χρόνος; (ομάδες ενηλίκων έως 7 άτομα, διάρκειας 60′)

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: Homo Oryctus

Είμαι ο Homo Oryctus! Όχι δεν είμαι ορυκτό, αλλά μέσα μου έχω χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πολλά ορυκτά! Έλα να τα ανακαλύψουμε μέσα από γρίφους και παιχνίδι! Πού βρίσκονται, σε ποιες λειτουργίες του οργανισμού συμμετέχουν και ποιες οι διατροφικές συνήθειες που μας προσφέρουν τα στοιχεία απλόχερα; Είστε έτοιμοι για την ανακάλυψη του Homo Oryctus; (μαθητές Δ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου, διάρκειας 2 ωρών)

 • Παρουσίαση Μουσειοσκευής, Εκπαιδευτικών Φακέλων και Σακίδιων Αυτόνομης Ξενάγησης 

Η Μουσειοσκευή και οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι είναι σχεδιασμένοι για να ταξιδεύουν σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης αφορούν σε μια βιωματικότερη προσέγγιση για οικογένειες εντός του Μουσείου. Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες θα μάθουν διασκεδάζοντας από και για το Μουσείο.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

#MilosMiningMuseum #IMD2018 #EuropeForCulture #ΕΕΠΚ201823/03/2018 — Αναλυτικό Πρόγραμμα Δράσεων

Πέμπτη 17 – Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos διοργανώνει δράσεις με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον». Ένα πενταήμερο δράσεων για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε εκδηλώσεις.

Αναλυτικά οι δράσεις:

 • Escape Room: 21 Στοιχεία 

Κάθε δευτερόλεπτο, 21 στοιχεία ενώνονται για να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μοναδικοί οργανισμοί. 21 στοιχεία, η τέλεια βιοχημική ένωση. Ένα ζωντανό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους…Τα μόνα σου βοηθήματα κλειδιά, γρίφοι και το κοφτερό μυαλό σου για να βρεις ποια είναι η απόλυτη συνταγή της δημιουργίας!… Θα προλάβεις πριν τελειώσει ο χρόνος;

Το Escape Room αφορά σε ομάδες ενηλίκων έως 7 άτομα, διάρκειας 60’.

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

Είμαι ο Homo Oryctus! Όχι δεν είμαι ορυκτό, αλλά μέσα μου έχω χημικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα σε πολλά ορυκτά! Έλα να τα ανακαλύψουμε μέσα από γρίφους και πολύ παιχνίδι! Που βρίσκονται, σε ποιες λειτουργίες του οργανισμού μας συμμετέχουν και ποιες οι διατροφικές συνήθειες που μας προσφέρουν τα στοιχεία αυτά απλόχερα! Είστε έτοιμοι λοιπόν για την ανακάλυψη του Homo Oryctus;

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συγκεκριμένα Δ′ Δημοτικού – Γ′ Γυμνασίου). Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 διδακτικών ωρών ο αριθμός των παιδιών θα ανέρχεται στα 30 παιδιά.

 • Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών λειτουργίας του παρουσιάζεται στο κοινό και το νέο επιπρόσθετο υλικό του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου. Η Μουσειοσκευή και οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι ταξιδεύουν το Μουσείο σε Ελλάδα και εξωτερικό σε άτομα που δε δύνανται να έχουν φυσική παρουσία. Τα  Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης προσφέρουν μία πιο βιωματική ξενάγηση, όπου γονείς και παιδιά θα μάθουν μαζί από και για το Μουσείο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 17/5

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Παρασκευή 18/5

9:00 – 10:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

10:00 – 11:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

11:00 – 12:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία 

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Σάββατο 19/5 

19:30 – 20:30: Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου και των νέων προγραμμάτων (Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης)

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Κυριακή 20/5

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία

Δευτέρα 21/5

9:00 – 10:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

10:00 – 11:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

11:00 – 12:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον

#MilosMiningMuseum #IMD2018 #EuropeForCulture #ΕΕΠΚ2018Μοιραστείτε το