Νέα & εκδηλώσεις

11/06/2018 — Δελτίο τύπου – 20 χρόνια Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

Το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ) γιόρτασε παρουσία πλήθους φίλων και συνεργατών τα 20 χρόνια λειτουργίας του σε μία εκδήλωση ιστορικής αναδρομής και απολογισμού. Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Νικόλαος Ξενάκης, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, η κα Φαλή Βογιατζάκη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η κ. Ελευθερία Δήμου, ο  καθ. κ. Μιχάλης Φυτίκας, ο κ. Λουκιανός Κόμης, ο κ. και η κα Μαρκέτου, στελέχη της Imerys Μήλου κ.ά.

Το κοινό καλωσόρισαν η κ. Άννα Βόγλη, Διευθύντρια του ΜΜΜ και ο Διευθυντής Λειτουργιών Μήλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία κ. Ιωάννης Σανούδος, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Εταιρίας στο Μουσείο και στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον κ. Μανούσο Καντσό και την κα Βόγλη για τη συμβολή τους. Ο Αιδεσιμότατος π. Νεκτάριος μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου & Μήλου κ. Δωρόθεου Β’. Στη συνέχεια  χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του Μουσείου και τη σχέση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική κοινωνία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας Miloterranean και την αξιοποίησή της σε τουριστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Αθανάσιου Κεφάλα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Οικογένειας Κυριακόπουλου στη δημιουργία και ανάπτυξη του Μουσείου ως κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς και στην υποστήριξη που παρέχει την τελευταία 3ετία η εταιρία Imerys στις δράσεις του Μουσείου.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Νικόλ Κυριακοπούλου έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης, στην αρχική ιδέα και στην πορεία της δημιουργίας του Μουσείου, αναφερόμενη στην ομάδα που η ίδια δημιούργησε πριν από 22 χρόνια μετά από επιθυμία της κας Καίτης Κυριακοπούλου. Συνοπτική αναφορά έγινε στους σημαντικούς σταθμούς της 20ετούς πορείας, στη δημιουργία των δύο ταινιών μικρών μήκους με τις αφηγήσεις των παλιών μεταλλωρύχων το 2002 από την Έφη Ξηρού, την ανεξάρτητη λειτουργία του Μουσείου ως Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας το 2007, την ανακαίνιση και επανέκθεση του 2009 που έγινε από την Αρχιτέκτονα κ. Δέσποινα Τσάφου, και τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου το 2011, που έγινε με την επιμέλεια της καθ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας κας Αντίκλειας Αγραφιώτη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε η κα Κυριακοπούλου στην Δρ. Ελευθερία Δήμου, Ορυκτολόγο, για τα κείμενα της επανέκθεσης και τη συγγραφή του Οδηγού του Μουσείου που διατίθεται από φέτος στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Στη συνέχεια η κα Άννα Βόγλη παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, μέσα από φωτογραφίες των προγραμμάτων στα οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 800 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων των Σχολείων της Μήλου. Το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς της Μήλου σε ειδική εκδήλωση στις 19 Μαΐου 2018. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων και με αφορμή τη συμμετοχή του ΜΜΜ  στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομίας.  6 προγράμματα Mix-Match & Run υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ορυκτολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, και 6 προγράμματα Homo Oryctus σε συνεργασία με την Εταιρία Πολιτισμού Περίπατος, η οποία διοργάνωσε και τα πολύ επιτυχημένα Escape Room για ενήλικες το διάστημα 17-20 Μαΐου. Στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων το Μουσείο διαθέτει από φέτος Μουσειοσκευή ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια του νησιού και σακίδιο αυτόνομης ξενάγησης, μια πρωτότυπη προσέγγιση του εκθεσιακού του χώρου για οικογένειες και ολιγομελείς παρέες. Και οι δύο δράσεις διατίθενται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, αποτελώντας πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ακολούθησε μία σύντομη ομιλία της εκπροσώπου του European Museum Forum Mrs. Cristina Vannini, η οποία ανέπτυξε την πολυετή σχέση των δύο φορέων και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κα Αντίκλεια Αγραφιώτη που αναφέρθηκε στη σημασία της Συλλογής Οψιδιανού του Ζαφείρη Βάου και στους στόχους της έκθεσης, αναλύοντας τη σχέση του χώρου – της Μήλου – και των πραγμάτων, δηλ. της Συλλογής. Η Γεωλογία και ο Πολιτισμός συνδέονται άρρηκτα σε αυτό το νησί και η περαιτέρω αξιοποίηση της Συλλογής θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία Σεμιναρίων Πρακτικής Εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθιστώντας τη Μήλο πόλο έλξης έρευνας και παιδείας για τον Οψιανό.

Η εκδήλωση έκλεισε με περιήγηση των καλεσμένων στους εκθεσιακούς χώρους και κέρασμα με κρασί MILOTERRA από τον Αμπελώνα της Imerys στον Τράχηλα.

Μήλος, 11 Ιουνίου 2018

 17/05/2018 — Δελτίο Τύπου – Eπετειακές εκδηλώσεις 20 χρόνων

 

Πέμπτη 17 – Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos διοργανώνει δράσεις με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Ένα πενταήμερο δράσεων για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε εκδηλώσεις:

  • Escape Room: 21 Στοιχεία

Κάθε δευτερόλεπτο, 21 στοιχεία ενώνονται για να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μοναδικοί οργανισμοί. 21 στοιχεία, η τέλεια βιοχημική ένωση. Ένα ζωντανό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους… Τα μόνα σου βοηθήματα κλειδιά, γρίφοι και το κοφτερό μυαλό σου για να βρεις ποια είναι η απόλυτη συνταγή της δημιουργίας! Θα προλάβεις πριν τελειώσει ο χρόνος; (ομάδες ενηλίκων έως 7 άτομα, διάρκειας 60′)

  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: Homo Oryctus

Είμαι ο Homo Oryctus! Όχι δεν είμαι ορυκτό, αλλά μέσα μου έχω χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πολλά ορυκτά! Έλα να τα ανακαλύψουμε μέσα από γρίφους και παιχνίδι! Πού βρίσκονται, σε ποιες λειτουργίες του οργανισμού συμμετέχουν και ποιες οι διατροφικές συνήθειες που μας προσφέρουν τα στοιχεία απλόχερα; Είστε έτοιμοι για την ανακάλυψη του Homo Oryctus; (μαθητές Δ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου, διάρκειας 2 ωρών)

  • Παρουσίαση Μουσειοσκευής, Εκπαιδευτικών Φακέλων και Σακίδιων Αυτόνομης Ξενάγησης 

Η Μουσειοσκευή και οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι είναι σχεδιασμένοι για να ταξιδεύουν σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης αφορούν σε μια βιωματικότερη προσέγγιση για οικογένειες εντός του Μουσείου. Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες θα μάθουν διασκεδάζοντας από και για το Μουσείο.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

#MilosMiningMuseum #IMD2018 #EuropeForCulture #ΕΕΠΚ201823/03/2018 — Αναλυτικό Πρόγραμμα Δράσεων

Πέμπτη 17 – Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos διοργανώνει δράσεις με αφορμή τον εορτασμό των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον». Ένα πενταήμερο δράσεων για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε εκδηλώσεις.

Αναλυτικά οι δράσεις:

  • Escape Room: 21 Στοιχεία 

Κάθε δευτερόλεπτο, 21 στοιχεία ενώνονται για να δημιουργηθούν περίπου 15.000 μοναδικοί οργανισμοί. 21 στοιχεία, η τέλεια βιοχημική ένωση. Ένα ζωντανό παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους…Τα μόνα σου βοηθήματα κλειδιά, γρίφοι και το κοφτερό μυαλό σου για να βρεις ποια είναι η απόλυτη συνταγή της δημιουργίας!… Θα προλάβεις πριν τελειώσει ο χρόνος;

Το Escape Room αφορά σε ομάδες ενηλίκων έως 7 άτομα, διάρκειας 60’.

  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

Είμαι ο Homo Oryctus! Όχι δεν είμαι ορυκτό, αλλά μέσα μου έχω χημικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα σε πολλά ορυκτά! Έλα να τα ανακαλύψουμε μέσα από γρίφους και πολύ παιχνίδι! Που βρίσκονται, σε ποιες λειτουργίες του οργανισμού μας συμμετέχουν και ποιες οι διατροφικές συνήθειες που μας προσφέρουν τα στοιχεία αυτά απλόχερα! Είστε έτοιμοι λοιπόν για την ανακάλυψη του Homo Oryctus;

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συγκεκριμένα Δ′ Δημοτικού – Γ′ Γυμνασίου). Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 2 διδακτικών ωρών ο αριθμός των παιδιών θα ανέρχεται στα 30 παιδιά.

  • Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών λειτουργίας του παρουσιάζεται στο κοινό και το νέο επιπρόσθετο υλικό του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου. Η Μουσειοσκευή και οι Εκπαιδευτικοί Φάκελοι ταξιδεύουν το Μουσείο σε Ελλάδα και εξωτερικό σε άτομα που δε δύνανται να έχουν φυσική παρουσία. Τα  Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης προσφέρουν μία πιο βιωματική ξενάγηση, όπου γονείς και παιδιά θα μάθουν μαζί από και για το Μουσείο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 17/5

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Παρασκευή 18/5

9:00 – 10:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

10:00 – 11:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

11:00 – 12:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία 

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Σάββατο 19/5 

19:30 – 20:30: Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου και των νέων προγραμμάτων (Μουσειοσκευή, Εκπαιδευτικοί Φάκελοι και Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησης)

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία 

Κυριακή 20/5

19:00 – 20:00: Escape Room: 21 Στοιχεία

20:30 – 21:30: Escape Room: 21 Στοιχεία

22:00 – 23:00: Escape Room: 21 Στοιχεία

Δευτέρα 21/5

9:00 – 10:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

10:00 – 11:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

11:00 – 12:30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Homo Oryctus

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 22870 22481 ή στο info.milosminingmuseum@imerys.com

Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον

#MilosMiningMuseum #IMD2018 #EuropeForCulture #ΕΕΠΚ201823/03/2018 — Δελτίο Τύπου – Και αυτή είναι μόνο η αρχή…

Τα 21 SτΟιΧeία και ο Homo Oryctus παρέλασαν από το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου την περασμένη εβδομάδα (13 – 15 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα, το Μουσείο συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, πραγματοποίησε με τη συμμετοχή των 48 μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Μήλου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Homo Oryctus ενώ εγκαινίασε και μια δράση για ενήλικες με το Escape Room, τα 21 SτΟιΧeία σε πιλοτική μορφή.

Ένα πενταήμερο (17 – 21 Μαΐου) δράσεων για μικρούς και μεγάλους, πλούσιο σε εκδηλώσεις, πρόκειται να διοργανώσει το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου και τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Σας περιμένουμε, λοιπόν το Μάϊο δημιουργικά, με μυστήριο και περιπέτεια…

Μείνετε συντονισμένοι…

23 Μαρτίου, 201806/06/2017 — Βράβευση του Miloterranean στα Bravo Awards 2017 και ολοκλήρωση των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Στις 25 Μαΐου 2017 η πρωτοβουλία Miloterranean βραβεύτηκε στην κατηγορία Bravo Κοινωνία του θεσμού Βravo Awards 2017. Η διάκριση αποτελεί σημαντική επιβράβευση μιας πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την αξιοποίηση της ηφαιστειακής προέλευσης και της σπάνιας γεωλογίας του μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις.

[http://bravo.sustainablegreece2020.com/bravo-etaireies.php].

Τον Μάιο επίσης ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου που διοργανώθηκαν εντός αλλά και εκτός των εγκαταστάσεών του, με τη συμμετοχή των μαθητών στις γεωλογικές και πολιτιστικές διαδρομές Miloterranean.

Από την αρχή του χρόνου διοργανώθηκαν 11 περιπατητικές διαδρομές Miloterranean στα μονοπάτια Νύχια, Ηφαίστειο, Σαρακήνικο και Βοτανικό Μονοπάτι, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 570 μαθητές όλων των βαθμίδων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Στις διαδρομές αυτές οι μαθητές ήλθαν σε επαφή με σπάνια γεωλογικά φαινόμενα αλλά και με την πλούσια χλωρίδα του νησιού, μαθαίνοντας τα είδη και τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει τα φυτά προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του νησιού.

Στις 25 Απριλίου, 35 μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακάλυψε τους θησαυρούς της Μήλου» εξερεύνησαν τα εκθέματα και γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τη χρησιμότητα των ορυκτών, των «θησαυρών» της Μηλέικης γης.

Τα παιδιά συνόδευσαν η υπεύθυνη του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου κ. Α. Βόγλη και ο κ. Γ. Πετράκης, Δασολόγος της Εταιρίας Imerys, χορηγού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και του ΕΠΑ.Λ. Μήλου για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του Μουσείου και ελπίζουμε στη γόνιμη συνεργασία μας και την επόμενη σχολική χρονιά με νέες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Μήλος, 31 Μαΐου 201707/04/2017 — «Γύρω Γύρω Όλα» για τους μαθητές της Μήλου

Στις 5 Απριλίου, το επιτραπέζιο παιχνίδι Γύρω Γύρω Όλα «ζωντάνεψε» μέσα από ένα διασκεδαστικό κυνήγι κρυμμένων ορυκτών σε όλους τους χώρους του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου. Οι 25 μαθητές της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου και οι 24 μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα, εξερεύνησαν τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και ανακάλυψαν τις εφαρμογές και τις χρήσεις των ορυκτών με τη βοήθεια της μονάδας διαδραστικής επαφής με τα ορυκτά. Η δράση υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση των παιδαγωγών του οργανισμού Ευπαλίνος-Παιχνίδια με την Τέχνη.

Χορηγός του προγράμματος ήταν η Εταιρία Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία, η οποία προσέφερε σε κάθε τάξη το δικό της επιτραπέζιο Γύρω Γύρω Όλα.
Μήλος, 6 Απριλίου 201716/03/2017 — «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργάνωσε το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου με θέμα τον Οψιδιανό της Μήλου. Τα τρία προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 17 Φεβρουαρίου και στις 10 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 54 μαθητών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Μήλου και 34 μαθητών της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μήλου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην πτέρυγα της Έκθεσης Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου με στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές για την προέλευση, την επεξεργασία και τις χρήσεις του χαρακτηριστικού αυτού πετρώματος της Μήλου, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι αναζήτησης και γνώσεων. Ιδιαίτερα για τους μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου Μήλου, οι οποίοι είχαν περπατήσει τη διαδρομή 7 Miloterranean στα «Νύχια» πριν από λίγες ημέρες, η δραστηριότητα στο Μουσείο συμπλήρωσε τις γνώσεις που είχαν ήδη αποκτήσει για τον οψιδιανό με την επίσκεψή τους στο προϊστορικό λατομείο του οψιδιανού.

Την επιμέλεια της υλοποίησης και την καθοδήγηση των μαθητών ανέλαβε η εκπαιδευτικός-μουσικοπαιδαγωγός κ. Τάνια Κολέτσιου, συνεργάτης του ΜΜΜ στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας» υλοποιείται από το ΜΜΜ σε μόνιμη βάση προκειμένου οι μαθητές της Μήλου να γνωρίσουν με άμεσο και δημιουργικό τρόπο τον οψιδιανό και την αξία που είχε για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια.
Χορηγός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η Εταιρία Imerys.

Μήλος, 10 Μαρτίου 201707/06/2016 — «Γύρω Γύρω Όλα» και Miloterranean για τα σχολεία της Μήλου

Τον Μάιο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου για τη φετινή σχολική χρονιά.
Στις 23 Μαΐου το Μουσείο υποδέχτηκε τους 38 μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα Γύρω Γύρω Όλα.  Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, έμαθαν με  διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο για τα βιομηχανικά ορυκτά του νησιού με τη βοήθεια του επιτραπέζιου παιχνιδιού Γύρω Γύρω Όλα και των παιδαγωγών-εμψυχωτών του εκπαιδευτικού οργανισμού Ευπαλίνος, που ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των βιομηχανικών ορυκτών και του διαδραστικού εκθέματος που παρουσιάζει τα ορυκτά της Μήλου.
Στις 25 Μαΐου, οι μαθητές των δύο τμημάτων της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα περπάτησαν τη διαδρομή Miloterranean Σαρακήνικο. Τα παιδιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και τους υπεύθυνους του Μουσείου, ξεκίνησαν την πεζοπορία από τον Άγιο Κωνσταντίνο, και περπατώντας σε ένα ενδιαφέρον και δύσκολο μονοπάτι, γνώρισαν τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα και τις ομορφιές της διαδρομής που περνάει από τον Μύτακα και φτάνει στο Σαρακήνικο από όπου και επέστρεψαν με πούλμαν στο σχολείο τους.
Χορηγός και των δύο προγραμμάτων ήταν η Εταιρία Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των Σχολείων της Μήλου, Δημοτικών και Γυμνασίου, και να ευχηθούμε και την επόμενη σχολική χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεταλλευτικού Μουσείου να έχουν την ίδια ανταπόκριση και την ίδια επιτυχία όπως και φέτος.

gyro_gyro_ola_2 gyro_gyro_ola_4 gyro_gyro_ola_5 gyro_gyro_ola_6Miloterranean_1 Miloterranean_2 Miloterranean_3 Miloterranean_404/05/2016 — «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας»

Το διήμερο 31 Μαρτίου – 1η Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της Προϊστορίας» με τη συμμετοχή 48 μαθητών των τμημάτων Α1 και Α2 του  Γυμνασίου Μήλου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην πτέρυγα της Έκθεσης Οψιδιανού Ζαφείρη Βάου, η οποία προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου το 2011.  Στόχος ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές που συμμετείχαν για την προέλευση, την επεξεργασία και τις χρήσεις του χαρακτηριστικού αυτού Μηλιακού πετρώματος, και την αξία που είχε για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη δράση των ηφαιστείων και τα ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ μέσα από την έρευνα και την παρατήρηση γνώρισαν τις πηγές και τις τεχνικές λάξευσης του οψιδιανού. Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με μία επίσκεψη στην περιοχή της «Μπομπάρδας» (Λαγκάδα) όπου τα παιδιά είδαν τις αποθέσεις του οψιδιανού στον λόφο «Νύχια».
Τη μεταφορά των παιδιών προς και από το Μουσείο ανέλαβε η Εταιρία Imerys, χορηγός του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Obsidian_01 Obsidian_02 Obsidian_03 Obsidian_04 Obsidian_05 Obsidian_06 Obsidian_0704/05/2016 — Διαδρομές Miloterranean για τα σχολεία της Μήλου και το Γυμνάσιο της Φολεγάνδρου

Το Μεταλλευτικό Μουσείο διοργάνωσε στις 14, 15 και 18 Απριλίου πεζοπορικές διαδρομές σε μονοπάτια Miloterranean για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα, του Γυμνασίου Μήλου και του Γυμνασίου της Φολεγάνδρου στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Μήλο.
Στις 14 Απριλίου, το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις Αλυκές όπου 80 μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, μαζί με τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του Σχολείου, ξεναγήθηκαν στον χώρο από τον γεωλόγο κ. Αλέκο Πετράκη στο πλαίσιο προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Αλυκές, το οποίο υλοποιούν οι μαθητές. Στη συνέχεια, 44 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού περπάτησαν τη διαδρομή Miloterranean 2-Ηφαίστειο, στην οποία τους ξενάγησε ο κ. Αλέκος Πετράκης και ο δασολόγος κ. Γιώργος Πετράκης, ο οποίος στην περιοχή του Κεδρολίβαδου με τους αιωνόβιους κέδρους, αλλά και σε άλλα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ενημέρωσε τους μαθητές για το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Στις 15 Απριλίου, 92 μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου, μαζί με τους καθηγητές τους, περπάτησαν τη διαδρομή Miloterranean 2-Ηφαίστειο, όπου με την καθοδήγηση του κ. Α. Πετράκη θαύμασαν τα γεωλογικά φαινόμενα της διαδρομής και αφού διέσχισαν τον κρατήρα της Φυριπλάκας, έφτασαν στη θέση Κάλαμος και περιηγήθηκαν στην περιοχή έκλυσης ατμίδων.
Το Γυμνάσιο της Φολεγάνδρου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου στις 18 Απριλίου και στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη διαδρομή Miloterranean 4-Aγγεριά.
Ο ανοιξιάτικος καιρός στάθηκε σύμμαχος των παιδιών που περπάτησαν τις διαδρομές, διάρκειας 3,5 ωρών η κάθε μία. Τη μεταφορά των παιδιών ανέλαβε η Εταιρία Imerys, χορηγός της εκπαιδευτικής δράσης.

 

20160418_164229 DSC_6265sm DSC_6463sm DSC_7091 DSC_7096 DSC_7128Μοιραστείτε το