Η Μήλος σήμερα

Στη Μήλο φτάνει κανείς με αεροπλάνο ή με πλοίο, όπου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια. Το νησί προσφέρει τη δυνατότητα εκδρομών με αυτοκίνητο ή με καραβάκι, έχει ενδιαφέροντα φυσικά αξιοθέατα και Μουσεία ενώ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου οργανώνονται διάφορες παραδοσιακές γιορτές και εκδηλώσεις από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.


Συνεδριακός τουρισμός

Στον Aδάμαντα και σε μία έκταση 10 στρεμμάτων βρίσκεται το «Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Hλιόπουλος». Έχει σχεδιασθεί για να λειτουργεί όλο το χρόνο και είναι εξοπλισμένο σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Eκτός από τους συνεδριακούς χώρους, χωρητικότητας 320 συνέδρων, διαθέτει γραφεία διοικήσεως, ειδική αίθουσα Tύπου, αίθουσα Internet, πλήρες ιατρείο, χώρους σταθμεύσεως 100 οχημάτων και περίφραξη ασφαλείας. Kλιματίζεται στο σύνολό του, έχει πλήρες σύστημα πυροπροστασίας και όλα του τα σημεία είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Aκόμα η άρτια τεχνολογική του υποστήριξη προσφέρει την πλήρη εξυπηρέτηση των συνέδρων με σύγχρονα οπτικοακουστικά και τηλεπικοινωνιακά μέσα.
Tηλ.: 22870 23850


Τοπικές γιορτές

Oι κάτοικοι της Mήλου, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις, σας καλούν σε γιορτές και εκδηλώσεις, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες, ντόπιο κρασί και με τους ήχους νησιώτικης μουσικής να χορέψετε και να διασκεδάσετε.

Ημερομηνίες τοπικών γιορτών:

50 μέρες μετά το Πάσχα στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα
30 Iουνίου στους Aγίους Aναργύρους
6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή
16 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στο Xάλακα
19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια
21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο
25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
26 Iουλίου στον ‘Aγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο
31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες
5 Aυγούστου της Mεταμορφώσεως, στον Παρασπόρο
14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία
15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή ‘Aγιο Xαράλαμπο Aδάμαντα
17 Aυγούστου στον ‘Aγιο Φλώρο, στην Kώμια
22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια
22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου
22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή
26 Aυγούστου στον ‘Aγιο Φανούριο, στα Πολλώνια
28 Aυγούστου στον ‘Aγ. Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά
29 Aυγούστου στον ‘Aγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη
31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα
6 Σεπτεμβρίου στον ‘Aγιο Σώστη, στον Προβατά
7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα
8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα
13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια
16 Σεπτεμβρίου στην Aγία Σοφία, στο Xάλακα
25 Σεπτεμβρίου στον ‘Aγιο Iωάννη, στο Xάλακα

 


Φεστιβάλ Μήλου

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μήλου, το οποίο η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται από το Δήμο Μήλου με μέγα χορηγό την S&B. Το Φεστιβάλ Μήλου, εκτός από μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει εικαστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, που διοργανώνονται σε διάφορα μέρη του νησιού.


Κατακόμβες της Μήλου


Πηγή: www.ecclesia.gr

Οι κατακόμβες, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της νήσου Μήλου, βρίσκονται στην περιοχή του σημερινού οικισμού της Τρυπητής. Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και σύμφωνα με τις επιγραφές που έχουν διασωθεί, καθώς και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους, φαίνεται πως οι ταφές σε αυτές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου μ.Χ. αι. Η ευρύτερη περιοχή της Τρυπητής είναι γεμάτη από λαξευμένες σπηλιές στον πορώδη ηφαιστειογενή βράχο και τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους ως οικογενειακοί νεκρικοί θάλαμοι. Οι κατακόμβες ήταν γνωστές στους ντόπιους με την ονομασία “Ελληνική Σπηλιά”. Το 1844 τις επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Ludwig Ross, στη συνέχεια το 1878 ο Γάλλος αρχαιολόγος Charles Marie Adolphe Louis Bayet και το 1907 ο Γεώργιος Λαμπάκης, ενώ συστηματικά τις ερεύνησε και τις μελέτησε ο καθηγητής Γεώργιος Σωτηρίου.
Οι κατακόμβες στη σημερινή τους μορφή αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές. Αυτές συγκοινωνούν μεταξύ τους με τεχνητές διόδους οι οποίες κατασκευάστηκαν τον 20ο αι. Κάθε μία από τις μεγάλες στοές συνδέεται με άλλες μικρότερες και υπάρχει και ένας νεωτερικός θάλαμος. Εκτός από τους τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματα υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός τάφων λαξευμένων στο δάπεδο, οι οποίοι καλύπτονται με ακατέργαστες και ανισομεγέθεις πλάκες.

Απόσπασμα κειμένου Νίκης Τσελέντη-Παπαδοπούλου, αρχαιολόγου

Πληροφορίες:
2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Τρυπητή Μήλου (Ν. Κυκλάδων)

Είσοδος: €2, Μειωμένο: €1
Τηλέφωνο: 22870-21625

Πηγή: http://odysseus.culture.gr


Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:
• Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
• Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
• Συλλογή οψιδιανού
• Συλλογή επιγραφών

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: 8:00 – 15:00, εκτός Δευτέρας

Είσοδος: €3 (€2 για άτομα άνω των 65 χρονών, ελεύθερη για φοιτητές και παιδιά κάτω των 10 ετών)
Τηλέφωνο: 22870-21620

Πηγή: www.milos.gr


Λαογραφικό και Ιστορικό Mουσείο Μήλου

Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα, θα βρείτε το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείου Μήλου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» και σε αυτό έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη ζωή των Μηλίων μετά τον 17ο αιώνα (κυρίως από το 1850 μέχρι το 1930, που ήταν μία περίοδος ακμής για την Μηλιακή κοινωνία).

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-14:00 & 18:30-21:30, Κυριακή: 10:00-14:00, Δευτέρα: Κλειστά
Είσοδος: €3, Παιδιά και φοιτητές €1,5
Υπεύθυνη: Τζίνα Γρηγορίου
Τηλέφωνο: 22870-21292/22870-28121, 6937693794

Πηγή: www.milos.gr


Κειμηλιοφυλάκιο Αγ. Τριάδος – Εκκλησιαστικό Μουσείο

Πολύ κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Αγία Τριάδας, η οποία φιλοξενεί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Η εκκλησία αυτή, που μετρά χίλια χρόνια ζωής, χαρακτηρίζεται ως «σταυρεπίστεγη τρίκλιτη βασιλική μετά τρουλλοκαμάρας», μιας και αποτελείται από τρία κλίτη πάνω στα οποία υψώνεται κάθετα ο τρούλος στο ίδιο σχήμα με τον ναό. Αυτό το είδος εκκλησίας συναντάται πολύ σπάνια (υπάρχει μόνο άλλη μία εκκλησία, στην Πελοπόννησο, στο Λεβίδι Αρκαδίας) και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μνημείο.

Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 09:15-13:15 & 18:15-22:15
Είσοδος: Ελεύθερη
Υπεύθυνος: Γρηγόρης Μπελιβανάκης (milosbel@otenet.gr)
Τηλέφωνο: 22870-23956.

Πηγή: www.milos.gr


Ναυτικό Μουσείο Μήλου

Το Μουσείο άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 2008 και στεγάζεται πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα, στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας του νησιού. Δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη που συγκέντρωσε πλήθος εκθεμάτων σχετικών με τη ναυτική δραστηριότητα στη Μήλο. Τα εκθέματα ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.
Στο Ναυτικό Μουσείο εκτίθενται σπάνιοι χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, και η φημισμένη ξυλόβαρκα «Ειρήνη».

Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 22:00
Τηλέφωνο: 22870-22013

Πηγή: www.milos.gr


Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε παραδοσιακό, διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού και άρχισε να λειτουργεί το 2006.
Στον 1ο όροφο παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιμώλου ξεκινώντας από την Ύστερη Νεολιθική εποχή με εκθέματα, κείμενα και προβολή ταινίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση, κάτω από διάφανο δάπεδο, αρχαίας ταφής, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.

Πηγή φωτογραφιών: Πρόσκληση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου

Πηγή: www.gokimolos.gr


Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 8:30-15:00
Δευτέρα: Κλειστά

Τηλέφωνο: 22870-51291
Fax: 22870-51719

 


Ιαματικά Λουτρά

Η Μήλος χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και στη μετα-ηφαιστειακή υδροθερμική δράση, διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Χαρακτηριστικά, ο Ιπποκράτης αναφέρει στο ‘Ε βιβλίο του «Περί επιδημιών» τη θεραπεία ενός επιφανούς Αθηναίου που έπασχε από δερματοπάθεια στα Λουτρά του Λάκκου στη Μήλου. Επίσης, αναφορά στις ιαματικές πηγές του νησιού γίνεται και από τον γάλλο καθηγητή της Βοτανικής Joseph Pitton de Tournefort στα “περιηγητικά” του κείμενα το 1771.
Το νησί διαθέτει πληθώρα θερμών πηγών με διαφορετική θερμοκρασία και σύσταση νερού.

Πηγή: www.milos.gr/el/drastiriotites/iamatika-loutra


Μοιραστείτε το